Naudas diena

12.11.2023.

Swedbank rīkotajā projektā “Naudas diena” piedalījās 6.un 7.klase, kuri trīs aizraujošās videolekcijās kopā noskaidroja, kas ir budžets un kāpēc to ir svarīgi plānot. Ko darīt, ja naudas pietrūkst vai veidojas pārpalikums? Cilvēkiem ir dažādas vajadzības un vēlmes. Ne vienmēr varam nopirkt visu, tāpēc budžeta plānošana palīdz kontrolēt, kur paliek nauda, izvirzīt mērķus un tos sasniegt. Budžeta plānošana nenozīmē tikai darbu ar izdevumiem – tā ietver arī ienākumu plānošanu. Svarīgi apzināties sakarības starp prasmēm, zināšanām un iespējamo atalgojumu. Plānojot savu naudu, ne mazāk būtiski ir apzināties, kas ir svarīgāk – pelnīt vairāk vai tērēt mazāk. Iegūtās teorētiskās zināšanas tika pielietotas praksē, izplānojot klases ekskursiju un izveidojot par to plakātu.

Savukārt 8.un 9.klases skolēniem dienas temats bija – karjera. Tehnoloģiju straujā attīstība ietekmē mūs visus, arī to, kādā profesijā vai lomā strādāsim. Digitālās tehnoloģijas ir radikāli pārbūvējušas daudzas nozares, mainījušas ierasto lietu kārtību un vadošos spēlētājus, vai ir sācies mākslīgā intelekta laikmets? Jau šobrīd daļa no ierastām profesijām mainās vai izzūd pavisam, kamēr tehnoloģiju ietekmē rodas pavisam jaunas.

Kāpēc jāmācās visu dzīvi, kā mūsdienu tehnoloģijas ietekmē dažādas profesijas un vai mākslīgais intelekts ir palīgs vai apdraudējums. Kā palielināt savus ienākumus, ja ar algu vien nepietiek, un ko darīt jau tagad, lai nākotnē būtu lielāka iespēja nopelnīt vairāk naudas.

Naudas dienā pielietotās prasmes: lēmumu pieņemšana, sadarbība, komunikācija, kritiskā domāšana un problēmu risināšana, resursu efektīva izmatošana, plānošana.

Dienas noslēgumā skolēnus iepriecināja grupas “Citi Zēni” koncertiņš.

  • Naudas dienā bija interesanti padiskutēt par uzdotajām tēmām. Sabīne
  • Pasākums savā ziņā bija garlaicīgs, bet uzdevumi bija interesanti. Lai arī visi nebijām gana saliedēti, uzdevumus paveicām. Nākamreiz gribētos piedalīties šādā pasākumā klātienē, tas būtu interesantāk un jēgpilnāk. Vienīgi koncerts visu šo garlaicīgumu kliedēja. Renārs Rainers
  • Mums stāstīja par karjeru un finansēm. Pēc tam mēs visi kopā veidojām plakātu par izvēlēto profesiju. Elīna
  • Naudas dienā varēja uzzināt daudz ko jaunu. Swedbank pārstāvji stāstīja par dažādām ar finansēm saistītām lietām. Piemēram, par uzņēmumu veidošanu un attīstīšanu. Nodarbību beigās bija lielisks koncerts. Artūrs