112 diena

25.02.2024.

  1. februārī visā Eiropas Savienībā atzīmēja vienotā ārkārtas palīdzības izsaukumu numura 112 dienu, kuras ietvaros norisinājās vairākas aktivitātes, lai veicinātu sabiedrības informētību par 112 numuru, uz kuru zvanot iespējams saņemt operatīvo dienestu palīdzību.

Arī mūsu skolā 112 dienas ietvaros Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Ķeipenes posteņa komandieris Jānis Mandelis izglītoja skolēnus par pareizu rīcību ārkārtas situācijās, īpaši uzsverot to, kuros gadījumos ir jāzvana uz tālruņa numuru 112 un kas jāsaka dispečerei, sazvanot 112. Līdztekus skolēniem atgādināja par to, kas notiek, ja tiek saņemts viltus zvans, kā arī cik svarīgi ir nekavējoties paziņot par negadījumu, zvanot uz 112, nevis sākotnēji to filmēt vai nofotografēt.

Lai palielinātu ceļotāju drošību un nepieciešamības gadījumā cilvēkiem būtu vienkāršāk izsaukt vajadzīgo dienestu, 1991.gadā tika izveidots Eiropas vienotais ārkārtas palīdzības izsaukumu numurs 112. Latvijā vienotais ārkārtas palīdzības izsaukumu numurs 112 darbojas jau 21 gadu (kopš 1997.gada). Tālruņa numurs 112 darbojas 24/7 un zvans uz to ir bez maksas.

Piezvanot uz 112, ikviens var sazināties ar četriem glābšanas dienestiem – VUGD, Valsts policiju, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un Gāzes dienestu.

  • Man ļoti interesēja tas, ko stāstīja ugunsdzēsējs, daudz ko jaunu uzzināju. Kad tika ieslēgta rācija, ļoti daudz ko nesapratu, ko teica dispečeri, bet tāpat bija interesanti. Labi būtu vēlreiz paklausīties, arī mazākajām klasēm būru noderīgi. Ramona
  • Nebija jēgas šim pasākumam, jo stāstīja to pašu, ko katru gadu. Roberts
  • Mums daudz pastāstīja par drošību. Īpaši noderīgi bija uzzināt, kā rīkoties, ja kaut kur izcēlies ugunsgrēks. Seila
  • Uzzināju kaut ko jaunu, bet lielāko daļu no stāstītā bija dzirdējusi. Bija interesanti klausīties rācijas sarunas, kaut gan nevarēja īsti saprast. Kopumā bija interesanti. Elīna